De Amerikaanse taxidienst Uber heeft in een rechtszaak met zijn chauffeurs in Californië en Massachusetts een schikking van 100 miljoen dollar (ruim 88 miljoen euro) getroffen.

Inzet van de al jaren slepende zaken is of Uber-chauffeurs werknemers van Uber zijn of zelfstandigen. Vorig jaar oordeelde de overheidsinstantie die arbeidsrechten onderzoekt nog in het voordeel van de chauffeurs, waarna Uber in beroep ging tegen het oordeel.

Omdat de partijen nu schikken, blijven de chauffeurs zelfstandigen voor de wet. Dat is in het voordeel van Uber, omdat het bedrijf de kosten zo laag kan houden. Wel heeft Uber toegezegd meer informatie te zullen geven wanneer chauffeurs worden geweerd uit de dienst. Ook zal het bedrijf helpen bij het opzetten van 'chauffeursverenigingen' in de twee staten. 

Van het totale schikkingsbedrag is 84 miljoen dollar (ruim 74 miljoen euro) sowieso bestemd voor de chauffeurs. Het bedrag zal worden uitgekeerd aan de 385.000 chauffeurs die vertegenwoordigd worden in de rechtszaak. 

Of de resterende 16 miljoen dollar ook aan hen wordt uitgekeerd is afhankelijk van de winst van Uber, zo melden de advocaten van de chauffeurs.