Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) is bereid activiteits- en gezondheidsdata te delen met hun zorgverzekeraar als daar een lagere zorgpremie tegenover staat.

Dat blijkt uit een marktonderzoek van Multiscope onder 6.000 Nederlanders. Eén op de drie Nederlanders registreert haar of zijn gezondheidsdata met behulp van wearables en apps, aldus Multiscope. 

Met name jongeren tussen de 18 en 35 jaar oud en Nederlanders met een lager inkomen is het animo groot om de gegevens te delen met de zorgverzekeraar. 45 procent van de ondervraagde jongeren zegt de data te willen delen, onder de lagere inkomens ligt dat aandeel op 51 procent van de respondenten.

Drie op de tien consumenten zegt ook bereid te zijn de gegevens te delen met hun werkgever, hoewel daar wel een beloning tegenover moet staan zoals bijvoorbeeld vrije dagen of een bonus. 16 procent van de respondenten zegt ook hun data te willen delen met een commerciële organisatie in ruil voor korting op producten. 

Wet bescherming persoonsgegevens

Overigens is het in Nederland niet toegestaan voor werkgevers om dit soort gegevens te verwerken. Medewerkers van een bedrijf zijn namelijk financieel afhankelijk van hun werkgever, waardoor er volgens de Wet bescherming persoonsgegevens geen sprake is van vrije toestemming. 

In maart tikte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog twee bedrijven op de vingers om zo'n situatie. "Een werkgever mag zo'n armband natuurlijk wel cadeau geven, maar het is niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien. Ook niet als een medewerker hier toestemming voor geeft", zei Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP, destrijds.