Netflix heeft in het eerste kwartaal van dit jaar per saldo 6,7 miljoen abonnees aan zijn klantenbestand toegevoegd. Dat is een record, meldde de Amerikaanse aanbieder van internettelevisie maandag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Net als in voorgaande periodes groeide het aantal abonnees het sterkst buiten de Verenigde Staten, per saldo met 4,5 miljoen. Maar ook in eigen land kwamen er netto 2,2 miljoen abonnees bij. Netflix overtreft daarmee de verwachtingen; het bedrijf verwachtte er 'slechts' 6,1 miljoen bij te krijgen.

Netflix lanceerde in het eerste kwartaal van 2016 in 130 extra landen en heeft nu wereldwijd in totaal 81,5 miljoen gebruikers. Daarvan komt inmiddels 42 procent uit het buitenland. Een jaar geleden had de streamingdienst nog 62,3 miljoen abonnees wereldwijd.

In januari werd Netflix nagenoeg wereldwijd beschikbaar gemaakt. Dat heeft vermoedelijk gezorgd voor een extra impuls voor de groei van het ledenaantal.

Ledengroei Netflix

Voorspelling

Voor het lopende kwartaal is Netflix beduidend minder optimistisch. Het bedrijf verwacht wel verder te groeien, maar in een veel lager tempo dan in voorgaande periodes. Wereldwijd voorziet het bedrijf een aanwas van 2,5 miljoen abonnees, waarvan een vijfde in de VS.

Netflix voorspelt dat de internationale ledengroei volgend kwartaal lager is dan een jaar eerder, ondanks het grotere aantal landen waar de streamingdienst nu beschikbaar is. Door de tegenvallende voorspelling is het aandeel van Netflix nabeurs bijna 8 procent gedaald.

Kosten

Netflix boekte een omzet van 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro), een kleine 30 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks het groeiende ledenaantal kwam de nettowinst uit op 9 miljoen dollar, minder dan de 24 miljoen dollar van een jaar eerder.

De wereldwijde uitbreiding leverde dan ook meer kosten op, en Netflix besteedt dit jaar een recordbedrag van 6 miljard dollar (5,3 miljard euro) aan de aankoop en productie van films en series.