Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Huawei P9

Review: Huawei P9 gaat strijd aan met de grote jongens

Het Chinese Huawei is al enkele jaren bezig aan een succesvolle opmars. Met de Huawei P9 komt het merk steeds dichter in de buurt van Apple en Samsung. Bovendien heeft het toestel een bijzondere dubbele camera.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Enkele jaren geleden richtte Huawei zich vooral op lage prijzen. De afgelopen tijd is het Chinese bedrijf meer gaan focussen op de prijs-kwaliteitverhouding en met de P9 zet de smartphonefabrikant vooral in op de kwaliteit.

De prijs van de P9 ligt met 599 euro dan ook 100 euro hoger dan de P8 en dichter bij de high-end concurrentie. Huawei heeft wat waar te maken.

Zo werkt de bijzondere camera van de P9:

Beeld uit video: Review: De bijzondere dubbele camera van de Huawei P9
Afspelen knop

Review: De bijzondere dubbele camera van de Huawei P9

Review: De bijzondere dubbele camera van de Huawei P9

Behuizing

De beoogde kwaliteitsslag is aan de buitenkant direct goed te zien. De P8 was al een solide aluminium toestel, maar bij de P9 heeft Huawei gewerkt aan de verfijning. De geborstelde achterkant is veel minder vlekgevoelig, er is een snelle en accurate vingerafdrukscanner toegevoegd en de afwerking is verbeterd.

De zichtbare boutjes en geslepen randjes zijn allemaal net wat beter afgewerkt en het scherm gaat nu naadloos over in de aluminium behuizing zodat nergens meer scherpe naden te voelen zijn.

Toon alleen het PlaatjeToon alleen het Plaatje
Huawei P9
Huawei P9

Camera('s)

Ook de dubbele camera zal bijgedragen hebben aan het hogere prijskaartje. In een glazen balk aan de achterkant van het toestel zijn twee lenzen te vinden die afkomstig zijn van het gerenommeerde Leica.

Het gebruik van twee camera’s heeft op papier drie voordelen: achteraf scherpstellen, meer licht bij foto’s in het donker en meer scherpte omdat één lens alles alleen in zwart-wit fotografeert en daarbij meer details vastlegt.

xx

Dat laatste is in de praktijk ook echt merkbaar. Bij goed licht zijn foto’s scherper dan bij de concurrentie. Dat is overigens vooral te zien als je inzoomt.

De beloofde prestaties in het donker vallen wat tegen. Bij een echt donkere situaties leggen de iPhone 6S en Galaxy S7 meer details vast. Met een heel klein beetje kunstlicht komt de P9 wel beter uit de bus en is vooral de kleurweergave goed.

xx

Het achteraf kunnen scherpstellen werkt goed, maar is niet nieuw. Onder meer de HTC One M8 kon dat al. Bij de P9 is het effect wat natuurlijker en werkt de functionaliteit eenvoudig. Wel blijft het een kleine toevoeging waar veel gebruikers niet dagelijks op zullen terugvallen.

Over het algemeen maakt de P9 indrukwekkende foto’s. De camera weet goed om te gaan met verschillende situaties en presteert stabiel bij daglicht, tegenlicht en verschillende hoeveelheden kunstlicht. De P9 komt vaak in de buurt van de Galaxy S7, met de beste smartphonecamera van dit moment.

Foto's gemaakt met P9

De camerasoftware van Huawei kan nog een stuk beter. De app zit nu vol met een scala aan functionaliteiten die de gemiddelde gebruiker niet nodig heeft, maar die wel altijd bij de opties getoond worden. Bovendien start de app soms erg traag op.

Scherm

Het 5,2 inch-scherm van de P9 heeft net als de P8 een full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Huawei doet niet mee aan de pixelrace en kiest niet voor een qhd-scherm. In de praktijk zie je bij dagelijks gebruik geen verschil tussen beide resoluties.

De kwaliteit van het P9-scherm is goed, maar niet opvallend. De witweergave is matig, maar primaire kleuren worden behoorlijk accuraat weergegeven.

Het scherm heeft normaal een maximale helderheid van zo’n 500 cd/m2, wat ruim voldoende is. In direct zonlicht schroeft Huawei de helderheid nog automatisch wat op, waardoor het display ook dan goed af te lezen is.

Prestaties en accuduur

Zoals gebruikelijk heeft Huawei gekozen voor een eigen processor: de HiSilicon Kirin 955. De benchmarkresultaten zijn niet bovengemiddeld maar bij dagelijks gebruik zijn de prestaties ruim voldoende.

De P9 draait over het algemeen soepel, ook met veel apps in de achtergrond. Het wisselen tussen apps zorgt sporadisch voor een kleine vertraging en soms loopt een app helemaal vast. Of dat aan de processor of de software lag is onduidelijk en de problemen treden slechts sporadisch op.

Benchmarks Huawei P9

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Bij het zwaardere grafische games is de P9 iets trager dan bijvoorbeeld de Galaxy S7 of iPhone 6S. Ondanks de kleine problemen zijn de prestaties een flinke stap vooruit na de door haperingen geplaagde P8.

Dankzij de grotere 3000 mAh-accu gaat de Huawei P9 gerust de hele dag mee, ook bij zwaar gebruik met navigeren, veel browsen en foto’s maken. Ook dat is een flinke stap in vergelijking met de P8.

Software

Bij de P9 levert Huawei standaard Android Marshmallow 6.0 mee. Dat betekent dat je meer privacyopties, energiezuinigere basissoftware en een hoop verbeteringen achter de schermen krijgt.

Huawei heeft echter nauwelijks aanpassingen gedaan aan zijn eigen schil die over Android wordt geplaatst (EMUI). En dat terwijl er de afgelopen jaren de nodige kritiek is geuit.

De P9 vergeet in de mail-app de standaardhandtekening toe te voegen als je via een speciaal tekstvak reageert en een mail verwijderen zit onhandig verstopt achter een menu. Datzelfde gebeurt met handige onderdelen als Batterijmanager en Geheugen en opslag in de Instellingen.

In EMUI ontbreekt daarnaast uniformiteit. Het ontwerp van de app-iconen, het uiterlijk van menu’s en de icoontjes in het snelmenu hebben allemaal een andere stijl.

Tot slot blijft Huawei veel onderdelen van concurrenten kopiëren en samenvoegen waar dat niet altijd logisch is. Het zoekscherm en de camera-app lijken te zijn gebaseerd op iOS, en het notificatiecentrum lijkt van Sony te zijn overgenomen.

Conclusie

Huawei wil en moet zich met de P9 met een hogere adviesprijs van 599 euro meten met de high-end concurrenten. De stevige behuizing, snelle vingerafdrukscanner, prima camera en goede accuduur rechtvaardigen de iets hogere prijs.

Ook werden er stappen gezet op het gebied van prestaties, maar er zijn nog steeds kleine problemen en het toestel is nooit de allerbeste. De software heeft bovendien echt een flinke make-over nodig. Desondanks is Huawei een concurrent om ook aan de bovenkant van de markt in de gaten te houden.


Lees meer over:
Huawei

Aanbevolen artikelen