Computermaker HP brengt in mei de dunste laptop ooit op de markt. De HP Spectre is slechts 10,4 millimeter dik en is gemaakt van aluminium en koolstofvezel.

De laptop kon zo dun worden gemaakt omdat het apparaat is uitgerust met een speciaal sluitingsmechanisme, een scherm van 2 mm dikte en een toetsenbord van 1,3 mm in doorsnee.

De Spectre weegt 1,11 kilogram en heeft een batterij die volgens de fabrikant 9 uur en 45 minuten meegaat. Het scherm heeft een diagonaal van 13 inch met een full hd-resolutie. De laptop bevat geen touchscreen, omdat hij daar dikker van zou worden.

Verder heeft de laptop drie usb c-poorten, waarmee de laptop ook wordt opgeladen. Twee van de aansluitingen kunnen ook worden gebruikt om schermen met een ultra hd-resolutie aan te sluiten. 

Ook kunnen de usb-aansluitingen worden gebruikt voor het opladen van apparaten, ook als de laptop in de slaapstand staat.

Nieuw logo

De Spectre heeft een goud-zwarte behuizing met aan de bovenzijde een nieuw HP-logo, dat zal worden gebruikt voor de krachtigste laptops van de fabrikant.

De laptop heeft 8 GB werkgeheugen en 265 GB SSD-opslag. Er komt één versie met Intel i5-processor en één met een i7-processor op de markt. In de VS kost de laptop met i5 1.170 dollar (1.030 euro), terwijl de i7-versie 1.250 dollar (1.100 euro) kost.

Nederlandse prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Dun

De Spectre is de dunste laptop die verkrijgbaar is. HP vergelijkt het apparaat met de nieuwe MacBook, die 13,1 millimeter dik is.

HP brengt behalve de Spectre in juni ook nog twee nieuwe modellen in de Envy-serie uit, naast een nieuwe 15 inch-versie van de Envy x360.

Volgens HP is er steeds meer behoefte aan premium-producten. Omdat mensen gewend raken aan smartphones en tablets willen ze volgens het bedrijf ook dat hun laptops dunner en lichter zijn.