Nest, het zusterbedrijf van Google dat onder meer een slimme thermostaat maakt, draaide vorig jaar een omzet van zo'n 340 miljoen dollar.

Dat is lager dan werd verwacht en zorgt voor een onzekere toekomst voor Nest, stellen bronnen van Recode donderdag.

Nest was eerder onderdeel van Google, maar is nu een zelfstandig bedrijf onder Google-moederbedrijf Alphabet. De firma van Tony Fadell, de uitvinder van de iPod, maakt een slimme thermostaat, rookmelder en beveiligingscamera. Het bedrijf werd in 2014 door Google aangekocht voor 3,2 miljard dollar.

Toen werd afgesproken dat Nest in de eerste drie jaar bij Google een jaarlijks budget van 500 miljoen dollar krijgt, aldus de bronnen. In ruil daarvoor werden afspraken gemaakt die ervoor moesten zorgen dat belangrijke bestuurders van Nest in ieder geval tijdens deze beginjaren bij het bedrijf bleven.

Dropcam

Maar Nest zou grote moeite hebben gehaald om zijn omzetdoel van 300 miljoen dollar te halen. Dat lukte uiteindelijk alleen na de overname van Dropcam, voor nog eens 555 miljoen dollar. De oprichter van Dropcam haalde deze week hard uit naar Nest en Fadell, die medewerkers van Dropcam 'onervaren' had genoemd.

Volgens de bronnen van Recode is het waarschijnlijk dat bestuurders van Nest zullen vertrekken bij het bedrijf als hun aandelen vrijkomen. En mogelijk zal Google het jaarbudget van Nest naar beneden bijstellen om geld te besparen.

Uit een onderzoek dat Multiscope donderdag publiceerde blijkt dat Nest een marktaandeel van 4 procent heeft in Nederland. De slimme thermostaat Toon van Eneco verkoopt ruim  8 keer zo goed.