De Haagse stadsvervoerder HTM lanceert dinsdag een test om reizigers in het openbaar vervoer contactloos te laten betalen met hun bankpas.

De nieuwe betaalmethode wordt dinsdagochtend aan de media gepresenteerd, bevestigt de HTM op Twitter. De proef was anderhalf jaar geleden al aangekondigd.

Volgens De Telegraaf is het de bedoeling dat reizen met een bankpas vanaf volgend jaar mogelijk moet worden in bus, tram en trein. De proef in Den Haag wordt gedaan in samenwerking met de NS, die aandeelhouder is van de HTM, en Translink, het bedrijf dat de ov-chipkaart heeft ontwikkeld.

Om in- en uit te checken met een bankpas moet de reiziger wel een speciale app downloaden. De Rotterdamse vervoerder RET liet de methode vorige jaar al testen door eigen medewerkers.

Niet meer opwaarderen

Op een centrale computer wordt het in- en uitchecken geregistreerd, waarna het bedrag van het ritje automatisch van de bank- of girorekening wordt afgeschreven.

Het voordeel van dit systeem is dat opwaarderen niet meer nodig is. Ook zorgen over de vraag of er genoeg saldo op de ov-chipkaart staat om te kunnen reizen, behoren bij dit systeem tot het verleden.

In bijvoorbeeld Londen kan al langer met een bankpas worden gereisd. Hier betaalt inmiddels driekwart van alle busreizigers met een bankkaart.