De VVD dient een initiatiefwet in bij de Tweede Kamer om stemmen via een computer mogelijk te maken. 

De stemcomputers zouden wat indiener Joost Taverne betreft eind 2017 voor het eerst gebruikt kunnen worden, tijdens de raadsverkiezingen voor gemeenten die worden heringedeeld, zo meldt de NOS

In 2006 werd voor het laatst met de stemcomputer gestemd. Die werd daarna vanwege fraudegevoeligheid in de ban gedaan. Volgens Taverne is het gebruik van de stemcomputer nu wel veilig, omdat de stemmen niet digitaal worden opgeslagen, maar worden uitgeprint. 

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het plan een goed initiatief: "Dit regelt alvast de wettelijke basis voor een experiment. Het moet echter wel veilig en betaalbaar kunnen, de onderzoeken naar haalbaarheid lopen nog."

PvdA

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug laat tegenover NU.nl weten "positief kritisch" te zijn over het voorstel van Taverne.

"De democratische controle is leidend. De computers mogen niet hackbaar zijn. Dat is een grote opgave, maar niet onmogelijk", aldus Oosenbrug. "En als het stemmen en tellen via computers zorgt voor een veel lagere foutmarge dan vind ik het wel de moeite waard, ook als het wat kost."

Volgens Oosenbrug kan er met computers voor gezorgd worden dat ook mensen die moeite hebben met stemmen kunnen worden geholpen, bijvoorbeeld via grafische hulpmiddelen.

De PvdA'er stelt daarnaast niks te zien in de mogelijkheid om Nederlanders die in het buitenland wonen via internet te laten stemmen. "Daarvoor ken ik te veel mensen die verstand hebben van internetbeveiliging. Dat is vrijwel onmogelijk. Misschien komen we daar wel nooit."

Tweede Kamer

Taverne diende in 2012 ook al een wetsvoorstel om de stemcomputer weer terug te brengen. Het nieuwe voorstel komt grotendeels overeen met een rapport van de commissie-Van Beek van eind 2013. Daarin werd geadviseerd om vanaf 2018 te gaan werken met de 'stemprinter'. 

Eerder heeft de Tweede Kamer zich al positief uitgelaten over het terugbrengen van de stemcomputer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet ook al onderzoek naar de herinvoering van elektronisch stemmen.