Google-programma AlphaGo heeft ook het derde potje van het bordspel Go tegen de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Lee Sedol gewonnen. Na een spel van ruim vier uur moest de menselijke speler opgeven.

De afgelopen dagen won de computer al het eerste en tweede spel. De twee partijen spelen een best-of-five, die met de derde zege al is beslecht in het voordeel van de Google-software. Dinsdag wordt het vijfde en laatste potje gespeeld.

Door de enorme variatie in Go hadden experts in kunstmatige intelligentie verwacht dat het nog minstens tien jaar zou duren voordat een computer van de beste menselijke Go-spelers zou kunnen winnen. Vorig jaar won AlphaGo onverwacht vijf wedstrijden van Fan Hui, een Chinese Go-speler van een lager niveau dan Lee Se-dol.

Algoritme

AlphaGo is een computerprogramma dat werkt op basis van een zelflerend 'neuraal netwerk'. Het algoritme evalueert de honderden mogelijkheden die er bij elke zet zijn, en de effecten die een zet kan hebben op het vervolg van het spel. 

De software wordt ontwikkeld door DeepMind, een onderdeel van Google dat voortkomt uit een overname in 2014. De zelflerende software van DeepMind wordt in allerlei afdelingen van het bedrijf gebruikt, van de zoekmachine tot de foto-app Google Photos.

Voor het winnen van de reeks wedstrijden krijgt Google een miljoen dollar. Dat bedrag zal worden verdeeld over diverse goede doelen.