Obama spreekt zich uit voor toegang tot apparaatgegevens

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat mobiele telefoons zo gebouwd moeten worden, dat het mogelijk is voor de overheid om toegang te krijgen tot de apparaatgegevens, mocht dat echt nodig zijn.

Als voorbeeld noemt hij het voorkomen van een terroristische aanslag. Obama zei dit vrijdag op het South by Southwest festival in Austin (Texas) waar hij sprak over de samenwerking tussen de overheid en technologiebedrijven.

Hij wilde niet specifiek ingaan op de rechtszaak waarin de FBI Apple wil dwingen om de iPhone van Syed Rizwan Farook, één van de aanslagplegers in San Bernardino, te kraken. Maar hij zei wel dat, ondanks zijn inzet voor privacy en burgervrijheiden, het soms nodig is om een telefoon binnen te dringen als de situatie daar om vraagt.

De FBI wil dat Apple de software van de iPhone aanpast, zodat een onbeperkt aantal pogingen kan worden gedaan om de pincode te raden. Volgens Apple zou het opheffen van de beveiliging een ongewenst precedent scheppen, dat er ook voor zorgt dat alle andere iPhones minder goed beveiligd zijn.

Ondoordringbaar

"Je kunt je afvragen of het goed is om een ondoordringbaar apparaat of systeem te maken waarvan de beveiliging zo sterk is dat er geen sleutel of achterdeurtje is, want hoe pakken we dan die maker van kinderporno en hoe verijdelen we een terroristische aanslag?", aldus Obama.

Los van de zaak tussen de FBI en Apple, zei hij het vooral belangrijk te vinden dat er een balans gevonden wordt tussen het recht op privacy en het belang van veiligheid.

Lees meer over:
Tip de redactie