'Russische hackersgroep opent aanval op Turkije'

De Russische hackersgroep Pawn Storm zit zeer waarschijnlijk achter een grote hackaanval op de Turkse overheid. De hackers vallen regelmatig tegenstanders van Moskou aan.

Dat concludeert beveiligingsbedrijf Trend Micro op basis van eigen onderzoek. Het bedrijf houdt Pawn Storm al een tijdje in de gaten. De doelen waren onder meer de voorlichtingsdienst van de Turkse regering, het parlement, het kantoor van de premier en de krant Hürriyet

Bij de aanvalpoging zouden servers in Nederland zijn gebruikt. Trend Micro zegt dat Turkije vroeg werd gewaarschuwd en dat de schade daarom meevalt.

MH17

Pawn Storm zou het vorig jaar hebben gemunt op de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Rond de presentatie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oekraïne probeerden de hackers binnen te dringen in de computersystemen van de onderzoekers.

Bij de aanval op de Onderzoeksraad had Pawn Storm nep-servers opgezet. De hackers wilden zo gebruikersnamen, wachtwoorden en andere codes van onderzoekers in handen krijgen. Dat zou Pawn Storm ook hebben gedaan tegen Turkije.

Trend Micro brengt Pawn Storm ook in verband met eerdere cyberaanvallen op onder meer het Witte Huis, de NAVO, Russische dissidenten, Syrische oppositieleden en Arabische landen.

Lees meer over:
Tip de redactie