'FBI wil terug naar een minder veilige tijd'

Als de FBI zijn zin krijgt en Apple de telefoon van een terrorist moet kraken, zou dat "de klok terugdraaien naar een minder veilige tijd".

Dat zegt Craig Federighi, die binnen Apple verantwoordelijk is voor de software, in een opiniestuk in de Wall Street Journal.

Apple en FBI zijn verwikkeld in een juridische strijd over het kraken van een iPhone van een terrorist. De FBI wil dat Apple helpt bij het omzeilen van de beveiliging, maar volgens Apple ontstaat daarmee een precedent waarmee de Amerikaanse inlichtingendienst in de toekomst in veel meer gevallen toegang kan krijgen tot de privégegevens van mensen.

Volgens de Apple-topman suggereert de FBI bovendien dat de beveiliging in iOS 7, een besturingssysteem van ruim twee jaar geleden, goed genoeg is en dat "we terug moeten gaan naar de standaarden van 2013."

Teleurgesteld

Volgens Federighi zou de eis van de FBI er zo ook voor zorgen dat niet alleen de opsporingsdienst, maar ook hackers moeilijker buiten de deur kunnen worden gehouden. "In de afgelopen 18 maanden hebben hackers de beveiliging van winkelketens, banken en zelfs de overheid weten te kraken." 

Versleuteling is volgens de Apple-bestuurder de beste beveiliging voor consumenten. "Daarom is het zo teleurstellend dat de FBI zich hiertegen verzet."

Lees meer over:
Tip de redactie