Een update voor de wereldwijd gebruikte Unicode-standaard, waarmee wordt bepaald welke emoji op pc's en smartphones bruikbaar zijn, zorgt er mogelijk voor dat het geslacht en de haarkleur van sommige emoji aanpasbaar wordt.

De voorgestelde wijziging is ingediend door medewerkers van Google en Apple. Maar hij moet later in het jaar nog worden goedgekeurd door andere bedrijven die gebruikmaken van de Unicode-standaard.

Eerder werd het al mogelijk om van verschillende emoji de huidskleur aan te passen, nadat werd geklaagd over het feit dat er meestal enkel blanke emoji beschikbaar waren op smartphones.

Veel emoji hebben nu technisch gezien geen geslacht. Maar techbedrijven die de beschrijvingen van de emoji omzetten naar daadwerkelijke tekeningetjes maken vaak toch de keuze voor een bepaald geslacht. Zo wordt emoji 1F3C3, met de omschrijving 'hardloper', doorgaans weergegeven als hardlopend mannetje.

Haarkleuren

Door de nieuwe wijziging zou het bij deze en andere emoji mogelijk worden om ook voor een hardlopend vrouwtje te kiezen. Bij verschillende emoji zou het daarnaast mogelijk worden om een keuze te maken tussen de haarkleuren zwart, blond, bruin, rood en grijs.

Verder willen de ontwikkelaars van Unicode het mogelijk maken om sommige emoji om te keren. Zo zou een opgestoken duim zowel de linker- als de rechterhand kunnen vertegenwoordigen en kan een pistool naar links of naar rechts wijzen.

Feedback op het voorstel moet voor 1 mei zijn ingediend en wordt vervolgens door de gebruikers van de Unicode-standaard besproken. Vermoedelijk zullen eventuele wijzigingen pas op zijn vroegst aan het eind van het jaar zichtbaar zijn op smartphones en pc's.