Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wikipedia

Wikipedia-baas treedt af na protest redacteuren

Lila Tretikov, de directeur van de Wikimedia Foundation, is afgetreden na weken van protest van Wikipediaredacteuren. Wikimedia is de organisatie achter de digitale encyclopedie. 
Door NU.nl

De redacteuren, die werken als vrijwilligers, kwamen eerder deze maand in opstand nadat er documenten uitlekten waaruit bleek dat Tretikov van plan was om een 'kenniszoekmachine' op te zetten, zo bericht Motherboard.

De zoekmachine zou meer bezoekers naar Wikipedia moeten trekken. De enclopedie heeft al tijden lang te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Binnen de organisatie waren de meningen verdeeld over de exacte vorm van de zoekmachine. Dat zorgde er voor dat meerdere medewerkers van de organisatie zijn vertrokken. Het plan is uiteindelijk teruggeschoefd. 

Officieel werd altijd gezegd dat er nooit werd gewerkt aan een zoekmachine. Dat zorgde voor veel kwaad bloed onder de vrijwilligers, omdat transparantie juist zeer hoog in het vaandel wordt gedragen binnen de organisatie. Nadat er documenten uitlekten waaruit bleek dat er wel degelijk aan een zoekmachine werd gewerkt, eisten veel redacteuren het vertrek van de directrice. 


Lees meer over:

Wikipedia

Aanbevolen artikelen