Op het diepe web wordt er in honderden Spotify-accounts gehandeld. De muziekdienst lijkt daarom populair onder hackers.

Omdat de Spotify-accounts snel worden verkocht op het diepe web, kunnen de hackers er snel even wat mee verdienen. Beveiliger Kaspersky waarschuwt daarvoor. De hackers richten zich vooral op Premium-accounts op Spotify.

Premium is de uitgebreidere, betaalde versie van muziekstreamingdienst Spotify. Met de wachtwoorden zouden criminelen achter creditcardgegevens van gebruikers kunnen komen.

Bovendien bestaat het risico dat nietsvermoedende gebruikers de gestolen wachtwoorden ook gebruiken voor bijvoorbeeld e-mail of internetbankieren. In dat geval kunnen de daders daar ook binnenkomen.

Een andere mogelijkheid is dat ze de inloggegevens doorverkopen aan mensen die op andermans account goedkoop muziek willen luisteren.

Niet alleen Spotify-accounts zijn populair op de online zwarte markt. Onlangs bleek ook de handel in accounts voor Netflix te floreren. Dat lijkt de aanleiding voor Kaspersky om te waarschuwen voor een vergelijkbare situatie voor Spotify-accounts.

Niet gekraakt

Het is niet duidelijk hoe de gegevens in handen van de hackers zijn gekomen. Spotify ontkent dat zijn systemen zijn gekraakt. Het lijkt daarom te gaan om individuele hacks, waarbij specifieke accounts op andere wijzen worden gekraakt.

Kaspersky raadt mensen aan om voor de zekerheid hun wachtwoorden af en toe te veranderen. En als ze dat wachtwoord op andere sites en diensten ook gebruiken, kunnen ze die beter ook wijzigen.