De Freedom 251, die met een prijs van rond de 3 euro (251 roepie) als de goedkoopste smartphone ter wereld wordt gezien, ligt onder vuur in thuisland India.

Volgens brancheorganisatie Indian Cellular Association hoort de prijs van de smartphone veel hoger te liggen.

"Wanneer er naar de prijs van de materialen wordt gekeken kan de prijs niet lager liggen dan 3.500 roepie (45 euro), zelfs als het toestel met verlaagde retailmarges zou worden verkocht", aldus de ICA tegenover de Hindustanian Times.

De organisatie merkt daarnaast op dat er geen tekenen zijn dat de smartphone door een mobiele provider wordt gesubsidieerd, en wil dat er een onderzoek wordt ingesteld.

Eerder stelden analisten al dat het aannemelijk is dat de Indiase overheid de prijs van de telefoon kunstmatig laag houdt. De maker van de smartphone zegt echter dat de overheid niet bij de telefoon is betrokken, meldt Gadgets360.

Bij de lancering was bovendien een Indiase minister aanwezig, die een oude vriend van de directeur van het bedrijf zou zijn. De brancheorganisatie noemt dit "zeer ongepast", en wil dat er duidelijkheid komt over de prijs van de telefoon en de rol van de overheid. 

De Freedom 251-smartphone draait op Android 5.1 Lollipop en beschikt over een 1,3 GHz-processor. Het toestel heeft verder een 4 inch-scherm, 8 GB aan opslaggeheugen en een 3,2 megapixelcamera.