Kunstmatige-intelligentiesystemen in zelfrijdende auto's kunnen in de Verenigde Staten worden aangemerkt als bestuurder. 

Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder bepaald, na een verzoek van Google-moederbedrijf Alphabet, zo meldt Reuters woensdag.

Google stuurde eind 2015 een ontwerp voor een nieuwe zelfrijdende auto op naar de toezichthouder. Anders dan de huidige zelfrijdende auto's van het bedrijf, heeft dit voertuig geen menselijke bestuurder nodig. 

"We zijn het met Google eens dat deze zelfrijdende auto geen 'bestuurder' heeft op de manier waarop voertuigen al meer dan honderd jaar lang bestuurders hebben", aldus de toezichthouder. Het systeem dat de auto bestuurt zal in dit geval dan ook worden gezien als de automobilist. 

Video: Test met zelfrijdende auto

Zo werkt een zelfrijdende auto van Google
Zo werkt een zelfrijdende auto van Google

Belangrijke stap

De beslissing kan worden gezien als een belangrijke stap voor makers van zelfrijdende auto's, omdat het hiermee mogelijk wordt voor de systemen om direct met het systeem van andere zelfrijdende auto's te communiceren.

De waakhond benadrukt echter dat met deze uitspraak de baan niet direct vrij wordt gemaakt voor volledig zelfrijdende auto's. Zo moeten er nog steeds rempedalen aanwezig zijn in de auto's. 

In Nederland worden er wel al tests uitgevoerd met zelfrijdende auto's zonder pedalen of stuur. Ook daar moet nu nog wel een persoon aanwezig zijn die de auto met een joystick kan laten remmen.