Het Witte Huis gaat voor het eerst iemand aannemen die specifiek de leiding krijgt over de cyberveiligheid van de Amerikaanse overheid.

De chief information security officer zal de cybersecurity-afdelingen van alle verschillende ministeries en agentschappen coördineren, meldt The Guardian.

De oprichting van de positie volgt op enkele grote hacks binnen de Amerikaanse overheid. Met name schadelijk was de hack van een grote personeelsdatabase, waarbij de persoonlijke informatie van ruim 20 miljoen overheidsmedewerkers werd gestolen.

Het ging onder meer om informatie uit achtergrondonderzoeken naar medewerkers die toegang hebben tot geheime informatie. Ook maakten hackers ruim 5 miljoen vingerafdrukken buit.

Deze week werd bovendien bekend dat een hacker de e-mailadressen en telefoonnummers van bijna 30.000 medewerkers bij de FBI en het ministerie van Binnelandse Veiligheid had gestolen. Die informatie is inmiddels online gepubliceerd.

Updates

Bij bedrijven en lokale overheden is het al lange tijd gebruikelijk dat iemand specifiek de leiding heeft over de beveiliging van computers en netwerken. Maar in de federale overheid van de Verenigde Staten ontbrak zo iemand nog.

Wel had de president al een speciale assistent die zich bekommerde over cybersecurity en hielden onder meer het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de inlichtingendienst NSA zich er mee bezig.

De nieuwe cybersecuritybaas moet ervoor zorgen dat systemen in de hele overheid worden voorzien van updates en dat medewerkers veilig omgaan met informatie. 

Naar verwachting zal het twee tot drie maanden duren voordat er iemand is gevonden voor de positie. 

In Nederland is Patricia Zorko de directeur cybersecurity bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Onder haar valt ook het Nationaal Cybersecurity Centrum, het nationale expertisecentrum voor cyberveiligheid.