Amerikaanse onderzoekers hebben een robot ontworpen die lijkt op een kakkerlak. Net als het insect moet de robot zeer stevig zijn en door kleine openingen kunnen navigeren.

Daardoor wordt hij in de toekomst uitstekend geschikt om bijvoorbeeld na een aardbeving het puin te verkennen, waar andere robots niet kunnen komen.

"Als er veel kieren en gangen en openingen zijn, kan je je voorstellen dat er gewoon een zwerm van deze robots in wordt gegooid om overlevenden en toegangspunten voor hulpverleners te vinden", zegt Robert Full, professor integratieve biologie van UC Berkeley.

Onderzoek

Het ontwerp van de robot werd bedacht door Kaushik Jayaram, die is gepromoveerd op het onderzoek. Hij merkte dat kakkerlakken, die normaal ruim een centimeter hoog zijn, zich kunnen samenpersen tot een hoogte van slechts 3 millimeter. In een buis met een hoogte van 6 millimeter kunnen ze ook nog rennen, door hun poten opzij te schuiven. 

Die bevindingen omschrijven Jayaram en Full deze week in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. In vertraagde videobeelden is goed te zien hoe de insecten zich door kleine openingen wurmen.

Kakkerlakken inspiratie voor robotontwerper
Kakkerlakken inspiratie voor robotontwerper

Origami

Afgelopen jaar werd al een prototype van de robot getoond, maar inmiddels is het ontwerp verbeterd. Met een origami-achtige structuur kan de robot door ruimtes rennen die half zo hoog zijn als het apparaat zelf.

In de toekomst wil Jayaram nog meer inspiratie van de natuur opdoen om de kakkerlakrobot verder te verbeteren. "Insecten zijn de succesvolste dieren op aarde", zegt hij. "Omdat ze bijna overal komen, moeten we ze als inspiratie gebruiken voor een robot die hetzelfde kan doen."