Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Facebook Free Basics protest in India

Facebook-dienst voor gratis internet definitief verboden in India

De Facebook-dienst Free Basics, die gebruikers gratis toegang biedt tot een aantal internetdiensten, is in India definitief verboden.
Door NU.nl

De telecomwaakhond van het land heeft besloten dat Free Basics de principes van netneutraliteit schendt, meldt Reuters. Eerder werd Free Basics al verboden terwijl een onderzoek naar de legaliteit ervan werd uitgevoerd.

Omdat de Facebook-dienst sommige delen van het internet gratis beschikbaar maakt, is er volgens de toezichthouder sprake van prijsdiscriminatie.

Facebook heeft Free Basics in verschillende opkomende landen beschikbaar gemaakt om basisdiensten als nieuws, reisinformatie en het eigen sociale netwerk gratis beschikbaar te maken voor mensen die geen geld hebben voor een mobiele databundel. De dienst is echter controversieel, omdat Facebook bepaalt wat wel en niet gratis kan worden bekeken.

Zuckerberg

De Indiase netneutraliteitswet verplicht providers om alle soorten dataverkeer gelijk te behandelen. Bepaalde diensten gratis beschikbaar maken buiten de databundel mag dus niet, aldus de waakhond maandag.

Facebook-directeur Mark Zuckerberg verdedigde het aanbieden van Free Basics eerder in een opiniestuk en een grote advertentie in de Times of India. Hij vergeleek de dienst met gratis ziekenhuizen en bibliotheken.

In Nederland geldt momenteel een vergelijkbare regeling. De netneutraliteitswet wordt hier in de komende jaren echter vervangen door een Europese variant die minder streng is, en die het gratis aanbieden van bepaalde diensten - ook wel 'zero-rating' genoemd - wel mogelijk zou maken.


Lees meer over:

Facebook

Aanbevolen artikelen