Een van de meest beruchte hackersgroepen ter wereld zou zijn opgerold door de Russische politie. 

De Russische autoriteiten zouden in november een kantoor van een filmproductiebedrijf in Moskou zijn binnengevallen, meldt Reuters. Vanuit het gebouw zou een grootschalige hackoperatie worden uitgevoerd.

Het gaat om de malware Dyre, waarmee wachtwoorden gestolen worden. Cybersecurityexperts linken die software aan de diefstal van tientallen miljoenen dollars bij grote banken zoals Bank of America en JPMorgan Chase. Sinds de inval van de Russische politie zou de malware niet meer zijn gebruikt.

De grootschalige politieactie is opvallend, omdat hackers die het op Westerse bedrijven hebben gemunt zelden worden aangepakt door de Russische autoriteiten. Cybersecurityexperts zien de inval dan ook als een mijlpaal.

De Russische autoriteiten zeggen echter niets over de actie. De cybercrimeafdeling van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent echter iets met de actie te maken te hebben, en ook de directeur van het filmbedrijf wil ook geen commentaar leveren over de actie.

Film

Opvallend genoeg is het filmproductiebedrijf bezig met het ontwikkelen van een film over cybercrime. De thriller is gebaseerd op een zaak uit 2010 waarbij 37 mensen werden opgepakt, die door middel van oplichting zo'n 3 miljoen dollar hadden buitgemaakt. De zaak werd destijds gezien als een grote klap voor georganiseerde cybercriminaliteit.