Vodafone heeft van de Autoriteit Consument & Markt een boete gekregen van 200.000 euro voor het gratis aanbieden van HBO Go bij abonnementen. De rechter bepaalde dat de boete 'passend en geboden' is.

Vodafone stapte naar de rechter om de boete. Een rechtbank in Rotterdam bepaalde donderdag dat ACM gelijk heeft, omdat de telecomprovider zich schuldig maakt aan prijsdiscriminatie.

Het gaat om de mobiele abonnementen Red die Vodafone in 2013 aanbood. Mensen die het abonnement kochten, kregen daarbij gratis 90 dagen toegang tot streamingdienst HBO Go.

Gratis gebruik

Voor abonnees werd het internetverkeer dat via de gratis app werd verbruikt, niet in rekening gebracht. Dat mag niet, vindt de rechter, omdat voor andere internetdiensten wel betaald moet worden.

Het is verboden om diensten aan te bieden waarvan het tarief per MB afwijkt van het overige internetverkeer, omdat dat in strijd is met de netneutraliteit.

KPN werd in juli 2015 op de vingers getikt door ACM in een soortgelijke zaak. Klanten van die provider kregen gratis toegang tot Eindeloos Spotify bij het afsluiten van een abonnement.