Er wordt steeds meer geld besteed aan computertechnologie. In 2019 wordt naar verwachting 2,8 biljoen dollar (2800 miljard dollar) uitgegeven aan IT.

In 2015 werd er 2,46 biljoen dollar besteed aan IT. Grote bedrijven zijn verantwoordelijk voor 40 procent van die uitgaven, maakte marktanalist IDC vrijdag bekend.

De groei die IDC verwacht is wel een stuk lager dan marktanalist Gartner eerder voorspelde. Dat marktbureau verwacht dat er in 2016 al 3,54 biljoen wordt besteed aan IT.

Volgens Stephen Minton van IDC is de groei mede te danken aan een onvoorspelbare economie. Door te investeren in technologie kunnen bedrijven beter inspelen op de markt.

Gezondheidssector

In de gezondheidssector zou de groei met 5,5 procent over vijf jaar het grootste zijn. Banken en verzekeraars spenderen naar verwachting zo’n 4,6 procent meer aan IT.

Op het gebied van software-uitgaven voorspelt IDC de grootste groei in de gezondheids- en financiële sector. Daar wordt een groei van 8 procent verwacht.

Er wordt vooral meer geld gestoken in netwerk-software, applicaties waarmee mensen kunnen samenwerken en software om data te bekijken en analyseren.

Het leeuwendeel van de uitgaven komt voort uit hardware-aankopen. Zo’n 40 procent van alle uitgaven gaan uit naar de aankoop van computers, netwerkapparatuur en telecomapparatuur zoals smartphones.