De dekking van Nederlandse 4G-netwerken is uitstekend in vergelijking met veel andere landen. Slechts in vier landen hebben 4G-netwerken een groter bereik.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Opensignal, een bedrijf dat de dekking van de netwerken meet via honderdduizenden app-gebruikers.

Volgens Opensignal hebben Nederlanders gemiddeld 84 procent van de tijd toegang tot een 4G-netwerk. Alleen Zuid-Korea, Japan, Hongkong en Koeweit bieden 4G-netwerken betere dekking. 

Het netwerk van KPN biedt volgens Opensignal nipt het beste bereik (86 procent), op de voet gevolgd door Vodafone (85 procent) en T-Mobile (84 procent). Tele2, dat nog bezig is met de uitrol van zijn netwerk, biedt in 70 procent van de gevallen 4G-dekking.

Snelheid

De gemiddelde 4G-snelheid ligt in Nederland op 23 Mbps, blijkt uit de metingen. Het T-Mobile-netwerk is met een gemiddelde snelheid van 30 Mbps het snelst, gevolgd door Tele2 (23 Mbps), KPN (22 Mbps) en Vodafone (19 Mbps).

Wereldwijd hebben Singaporezen verreweg het snelste 4G-internet (37 Mbps). Ook Nieuw-Zeeland, Hongarije, Israël, Zuid-Korea, Roemenië en Denemarken scoren goed met gemiddelde snelheden van minstens 25 Mbps. Nederland staat qua snelheid op de tiende plaats.

Inmiddels hebben providers in 148 landen een 4G-netwerk beschikbaar gesteld. In nog eens tien landen staat de uitrol van 4G gepland.