De Europese Centrale Bank (ECB) wil dat het overmaken van geld makkelijker wordt. Zo zou het mogelijk moeten zijn om emailadressen of telefoonnummers te koppelen aan rekeningnummers.

In een interview met RTL Z zei ECB-directielid Yves Mersch dat er wordt gewerkt aan zo'n systeem. Dat zou al over drie jaar kunnen bestaan voor Europese boekingen.

Mersch heeft het over een alias dat wordt gekoppeld aan het IBAN-rekeningnummer. Dat nummer is namelijk erg lang en vaak moeilijk te onthouden, vindt het directielid.

Gebruikers kunnen met het nieuwe systeem op hun bank-app of mobiele banksite in de contactenlijst zoeken op bijvoorbeeld telefoonnummers. Bij het telefoonnummer wordt dan ook het IBAN-nummer weergeven.

Mensen hoeven op die manier niet hun eigen rekeningnummer te onthouden of dat van anderen op te slaan.

Alle boekingen

Het is de bedoeling dat het systeem werkt voor alle boekingen binnen de Europese Unie. Gebruikers mogen zelf bepalen of ze hun telefoonnummer of emailadres willen koppelen.

In sommige landen bestaat het systeem al. Om het in heel de EU in te voeren, moet de ECB enkele "technische en juridische obstakels" overwinnen.

Zo kan het zijn dat er nationale wetten moeten worden aangepast. Ook is nog niet duidelijk hoe het systeem werkt bij mensen met meerdere rekeningnummers en één telefoonnummer.

Volgens RTL Z zijn de de Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro positief over de plannen.