Samsung heeft in het derde kwartaal goed gepresteerd. De omzet steeg met 6 procent naar 51,68 biljoen won (zo'n 41,4 miljard euro) ten opzichte van het derde kwartaal van 2014, waarvan 7,39 biljoen Koreaanse won (zo'n 5,85 miljard euro) aan winst.

Vooral de chip- en beeldschermdivisies deden het goed, maar ook een gunstige wisselkoers droeg veel bij. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de Koreaanse techreus donderdag bekendmaakte

Smartphones

De smartphonetak presteerde ondermaats. Door concurrentie van Apple aan de bovenkant van de markt en smartphonemakers als Xiaomi aan de onderkant, was de smartphonetak goed voor 26,61 biljoen won (24,4 miljard euro). 

Dat was weliswaar een toename van 2,4 biljoen won (2,2 miljard euro) en 8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014, maar dat was een bijzonder belabberd kwartaal voor Samsung. De winst van de smartphonetak lag 13 procent lager dan in het tweede kwartaal en blijft nog steeds ver achter bij voorgaande jaren. Dat komt door het verlagen van de prijs van de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge en een toename in de verkoop van goedkopere toestellen.

Tv's

Samsung zet in 2016 onder meer in op haar tv-divisie. Die moet volgend jaar, gedreven door wereldwijde evenementen als het WK voetbal en de Olympische Spelen, de winst stuwen. Dat is ook hard nodig, want de groei van de smartphonemarkt gaat naar verwachting afnemen in 2016.

De Koreanen willen vooral premium tv's aan de man brengen. Daar horen de SUHD-tv's (review) en gebogen tv's ook bij. Beide moeten vooral in grotere uitvoeringen verkocht worden.