HTC heeft een nieuw vlaggenschipmodel van haar smartphonetak gepresenteerd. Het nieuwe toestel heet de HTC One A9 en legt de focus op design en geluid.

Dat deed het Taiwanese bedrijf dinsdag. HTC ziet de One A9 als directe concurrentie voor de iPhone 6S, en dat komt onder meer tot uiting in het design. Het Android-toestel ziet er strak uit en heeft wel wat weg van de nieuwste iPhones. 

Die ambitie komt echter niet helemaal tot uiting in de specificaties van het toestel. HTC rust de One A9 uit met een Qualcomm Snapdragon 617-chipset, die doorgaans voor iets goedkopere smartphones wordt gebruikt. Wel heeft het toestel met 2 GB evenveel werkgeheugen als de iPhone 6S.

Verder krijgt de HTC One A9 een 5 inch AMOLED-scherm, een camera met 13 megapixels aan de voorkant en een met 5 megapixels aan de achterkant en 16 GB opslagruimte. Dat is echter wel uit te breiden met microSD-kaarten. Het toestel draait op Android 6.0 Marshmallow.

Geluid

Het geluid van de HTC One A9 wordt subliem, zo belooft HTC. Door een extra sterkte koptelefoonversterker en speciale audio-technologie die het bedrijf Boomsound noemt, kan de One A9 geluid op hogere kwaliteit dan cd's afspelen.

De HTC One A9 wordt in de eerste week van november over de hele wereld uitgebracht en is beschikbaar in vier kleuren, waaronder 'topaas goud' en 'diep granaat', een soort bordeauxrood.

Het toestel krijgt een adviesprijs van 599 euro mee. Dat is opvallend, want in de VS zal het toestel 399 dollar (351 euro) kosten. Waarom de One A9 in Nederland bijna twee keer zo duur is, is niet bekend.