Binnen enkele maanden kunnen alle Groningers een app downloaden waarmee ze zelf de aardbevingen in het gebied kunnen meten.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag.

Het Groningse bedrijf Schuddema lanceert binnen enkele maanden de online ‘bevingsportal’ Bevingmeter. Als onderdeel hiervan wordt een gratis app gelanceerd die dankzij de trillingssensor in smartphones aardbevingen kan waarnemen en beoordelen op sterkte.

Als 10 procent van de ongeveer 400.000 smartphonebezitters in het Groningse bevingsgebied de app downloadt, ontstaat er een netwerk van 40.000 meetpunten, zo becijfert initiatiefnemer en ICT-ondernemer Stef van der Ziel. Volgens hem kan daarmee veel beter worden gemeten hoe de bevingen zich gedragen dan met het uit 250 sensoren bestaande netwerk van de NAM.

Met de gigantische hoeveelheid bevingsdata die door alle app-gebruikers samen wordt gegenereerd, kan volgens Van der Ziel nauwkeurig inzichtelijk worden gemaakt hoe de Groningse bevingen zich gedragen. Die data kan een belangrijke rol spelen in het aardbevingsbestendig maken van gebouwen in het gebied.

Wanneer de portal Bevingmeter en de bijbehorende app worden gelanceerd, is nog niet bekend.