Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Popcorn

Illegale filmdienst Popcorn Time groeit als kool in Nederland

De illegale tv- en filmstreamingdienst Popcorn Time is geïnstalleerd op 1,3 miljoen Nederlandse apparaten.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Dagelijks gebruiken bijna 100.000 Nederlanders de app, blijkt uit cijfers die Popcorn Time heeft gedeeld met Android Planet, en die ook door NU.nl zijn ingezien.

Elke dag wordt Popcorn Time op meer dan 15.000 nieuwe Nederlandse apparaten geïnstalleerd, schrijft een anonieme vertegenwoordiger van Popcorn Time: "Jullie behoren inmiddels tot de top drie sterkste verkeersbronnen naar Popcorn Time!"

Het is wereldwijd voor het eerst dat Popcorn Time gebruikscijfers vrijgeeft. De dienst werd aan het begin van 2014 gelanceerd, maar moest al gauw zijn deuren sluiten onder druk van de entertainmentindustrie. De software werd echter opensource gemaakt, waardoor een nieuw ontwikkelteam ermee aan de slag kon.

Torrents

Sindsdien groeit Popcorn Time als kool, zowel op desktops als op Android-apparaten. De gebruiksvriendelijkheid leidde tot een grote hoeveelheid media-aandacht. Zo vroeg De Volkskrant zich af of Popcorn Time "het einde van Netflix" zou betekenen.

Netflix is de grootste betaalde film- en tv-streamingdienst van Nederland en telt volgens een recent onderzoek ongeveer een miljoen Nederlandse kijkers.

Popcorn Time maakt gebruik van torrent-bestanden om videobestanden te downloaden en opnieuw te verspreiden. Het uploaden van auteursrechtelijk materiaal was in Nederland al illegaal, maar sinds april geldt ook een downloadverbod dat het downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron verbiedt.

Brein

Stichting Brein, de organisatie die in Nederland auteursrechten handhaaft en enige tijd een blokkade van torrentsite The Pirate Bay wist af te dwingen, zegt desgevraagd zelf niets aan Popcorn Time te kunnen doen.

"Als de huidige aanbieders zich in Nederland zouden bevinden, dan zou Brein daar achteraan gaan", aldus Tim Kuik, directeur van de stichting, tegen NU.nl. "Nu zijn anderen daarmee bezig."

Kuik zegt individuele gebruikers niet te willen vervolgen, maar zich te richten op voorlichting. Als sites met illegaal aanbod offline worden gehaald, wordt op die internetadressen bijvoorbeeld doorverwezen naar legale downloadbronnen.

Downloadverbod

"Dit toont aan dat het downloadverbod niet werkt", zo reageert D66-Kamerlid Kees Verhoeven op de gebruikscijfers van Popcorn Time. "Mensen blijven zoeken naar betere alternatieven. Het internet en andere nieuwe ontwikkelingen kan je niet tegenhouden."

Zijn partij pleit al langer voor een hervorming van het auteursrecht naar een 'radiomodel'. Dat zou inhouden dat films en muziek op internet vrij mogen worden verspreid, als de aanbieders maar een licentiebedrag betalen aan rechtenhouders.

"De aanbieder hoeft niet met alle filmmaatschappijen aparte afspraken te maken. Bij het radiomodel zijn vooral start-ups gebaat", aldus Verhoeven.

Video on demand

Inmiddels kijken 5,2 miljoen Nederlanders wel eens naar betaalde 'video on demand', zo blijkt uit de marktmonitor die Stichting Video On Demand elk kwartaal uitbrengt in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.

Onbeperkte streamingdiensten zijn nog wel een stuk minder populair dan het afrekenen per film of serie, zo blijkt uit het laatste onderzoek, dat vrijdag verscheen. 78 procent van de mensen kiest voor het betalen per film. Kabel- en internetproviders als UPC, Ziggo en KPN zijn goed voor ruim twee derde van de totale markt.


Lees meer over:

Popcorn Time

Aanbevolen artikelen