Vodafone geeft alle klanten even snel 4G-internet. Er wordt vanaf 1 september geen maximumsnelheid meer gehanteerd.

Dat maakt de provider donderdag bekend. Tot nu toe bood Vodafone 4G-snelheden aan met maximale snelheden van tussen de 25 en 50 Mbps (3,13 tot 6,25 megabyte per seconde).

Die limieten worden voor alle gebruikers, waaronder ook prepaid-klanten, geschrapt. Daardoor krijgen alle gebruikers een theoretische maximaalsnelheid van 75 Mbps (9,38 MB per seconde).

Vodafone schat in dat de downloadsnelheid in de praktijk op 10 à 25 Mbps (1,25 tot 3,13 MB per seconde) zal liggen. De uploadsnelheden via 4G worden verdubbeld, naar een theoretisch maximum van 50 Mbps.

De verhoging van de theoretische snelheden zal ook in de praktijk een groot verschil betekenen voor klanten, voorspelt Jan Jongeneel, hoofd productmarketing van Vodafone. Bovendien wordt het netwerk als geheel efficiënter, omdat mensen uploads en downloads sneller kunnen uitvoeren. Er zijn dan minder mensen tegelijk actief op het netwerk.

LTE-Advanced

Bij de introductie van '4G+', zoals Vodafone de nieuwe technologie LTE-Advanced noemt, zal de theoretische maximumsnelheid bijna verdriedubbelen en komen de praktische downloadsnelheden op 50 à 70 Mbps (6,25 tot 8,75 MB per seconde) te liggen, verwacht de provider.

Er zijn momenteel nog geen telefoons op de Nederlandse markt die LTE-Advanced ondersteunen. De technologie laat gebruikers gelijktijdig meerdere 4G-frequenties gebruiken, waardoor de snelheid hoger kan liggen. De eerste telefoons die de techniek ondersteunen worden aan het eind van dit jaar verwacht.

Jongeneel zegt dat er nu al een aantal locaties in Amsterdam zijn waar de techniek wordt getest. In oktober begint een grootschaligere uitrol, die aan het eind van het jaar 55 steden moet dekken.

Bundels

Vodafone schrapt de snelheidslimieten omdat er geen technische redenen waren om ze te hanteren, vertelt Bart Hofker, directeur consumentenmarkt, aan NU.nl. "We hebben gezien dat het netwerk het aankan."

Het apparaat van de gebruiker wordt de factor die uiteindelijk bepaalt hoe snel mensen kunnen downloaden, denkt Hofker. Nu bepaalt een arbitraire netwerkinstelling nog de limiet. "In wezen is het zo dat mensen nu in een Ferrari rondrijden op een onverharde weg", zegt Hofker.

Hij vindt niet dat de hogere snelheden gepaard hoeven te gaan met grotere databundels. Volgens Hofker biedt Vodafone nu al bundels die groot genoeg zijn en kunnen klanten bovendien buiten de bundel internetten voor 2 euro per 100 MB. "Op een gegeven moment zullen er grotere databundels moeten komen. Daar is dit niet het moment voor."