De multifunctionele koelbox Coolest Cooler is officieel het meest lucratieve project op crowdfundingsite Kickstarter ooit.

Dinsdagnacht (Nederlandse tijd) schoot de Coolest Cooler met nog tweeëneenhalve dag te gaan voorbij de Pebble, met 10,26 miljoen opgehaalde dollars tot nu toe het meest gesteunde project.

De multifunctionele koelbox heeft woensdagochtend echter 10,33 miljoen dollar op de teller staan en de campagne loopt pas zaterdagnacht af.

De Coolest Cooler is naast een koelbox ook een waterdichte bluetooth-speaker, led-lamp, blender, flesopener en usb-lader. In de eerste week werd al 3,5 miljoen dollar opgehaald via Kickstarter.

Op de website kunnen individuen en bedrijven hun nieuwe gadgets, films, games of andere projecten plaatsen. Bezoekers kunnen dan geld in het project steken in ruil voor een eerste versie van bijvoorbeeld de Coolest Cooler.

Van te voren wordt een financieel doel gesteld waarna de maker genoeg geld heeft om de productie te starten. Als het financieringsdoel niet wordt gehaald, krijgt de 'investeerder' zijn geld terug. Bij de Coolest Cooler lag het doel op 50.000 dollar.

Opvallend is dat initiator Ryan Grepper al eerder een soortgelijke koelbox probeerde te slijten via Kickstarter. Hij wilde toen 125.000 dollar ophalen, maar kwam uiteindelijk net boven de 100.000 dollar uit.

De koelbox is niet het meest succesvolle crowdfundingproject ooit. Een Ubuntu-smartphone haalde via een andere website nog meer op.

Bekijk de tien meest succesvolle gadgets ooit op Kickstarter

Wat voor soort projecten zijn succesvol op Kickstarter?