'Microsoft schrapt tegelomgeving voor desktop in Windows 9'

Microsoft gaat in Windows 9 de desktopomgeving helemaal schrappen van tablets en andere apparaten die volledig kunnen draaien op de nieuwere tegelomgeving. Desktopgebruikers krijgen die tegelomgeving juist niet meer voorgeschoteld.

Dat bericht Winbeta op basis van gelekte informatie over Windows 9. De website wist in het verleden meer juiste informatie over Microsoft-producten te onthullen.

Volgens Winbeta krijgen gebruikers van een desktop in Windows 9 alleen nog de traditionele omgeving zoals in Windows 7 te zien. Deze omgeving wordt natuurlijk wel geüpdatet.

Gebruikers van tablets krijgen die desktopomgeving juist niet te zien. Alles zal gaan draaien in de nieuwe tegelomgeving met apps. Op die manier zou Microsoft meer willen concurreren met iOS en Android.

Twee omgevingen

Bij Windows 8 worden nog twee omgevingen geboden. Windows RT, de lichte tabletversie van het besturingssysteem, leunt op de tegelomgeving maar is voor sommige programma's afhankelijk van de oude desktopomgeving terwijl zwaardere pc-programma's helemaal niet op de Windows RT-producten werken.

Pc's met de volledige versie van Windows 8 worden ook naar de tegelomgeving doorverwezen maar die is wat minder geschikt voor gebruik met een muis en toetsenbord. Zwaardere programma's moeten bovendien in de desktopomgeving worden gebruikt.

Start Menu

Eerder werd al bekend dat Microsoft de twee omgevingen meer zal integreren. Zo komt er het Start Menu in de desktopomgeving terug, maar worden daar in Windows 9 zogeheten Live Tiles aan toegevoegd. Deze tegels zijn gelijk aan de tegels in Windows 8, maar worden nu dus ín de desktopomgeving aangeboden.

Op die manier brengt Microsoft de belangrijkste functionaliteiten van de tegelomgeving naar de destkopomgeving zonder dat pc-gebruikers die hele losse omgeving nog hoeven te gebruiken. 

De tegelomgeving op tablets krijgt op zijn beurt toegang tot alle standaardapplicaties waarvan nu nog een deel in de desktopomgeving draait zodat die tweede omgeving overbodig wordt.

Geen keuze

Volgens Winbeta zal de consument geen keuze hebben. Met een volwaardige pc krijgt de klant een desktopomgeving en op een lichtere tablet wordt alleen de tegelomgeving meegeleverd.

Tot slot weet de site te melden dat Windows 9 een notificatiecentrum krijgt net als in Windows Phone sinds kort het geval is. Daar worden notificaties, maar ook snelkoppelingen naar instellingen getoond. De presentatie van Windows 9 wordt eind september verwacht met de uiteindelijke lancering in het voorjaar van 2015.

Bekijk gelekte screenshots en informatie van Windows 9

Lees meer over:
Tip de redactie