Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Facebook

Facebook pakt misleidende link-titels aan

Facebook gaat zogenoemde click bait-berichten aanpakken. Zulke berichten trekken de aandacht met een misleidende titel en lijken zo populair op Facebook.
Door NU.nl/Floris Poort

Volgens Facebook was click bait tot nu toe succesvol omdat de site niet bijhield wat er gebeurde nadat iemand op een bericht op zijn tijdlijn klikte.

Facebook heeft onderzocht dat 80 procent van zijn gebruikers aan de hand van de titel van een artikel bepaalt of zij het willen lezen of niet. Volgens het sociale netwerk spelen uitgevers daar op in door bewust prikkelendere titels aan hun artikelen te geven.

Gebruikers van Facebook klikken vervolgens op zo'n bericht, waardoor Facebook het als populair aanduidt en het proces zich herhaalt. Volgens Facebook zal dat in het vervolg niet meer gebeuren.

Duur bezoek

Ten eerste houdt Facebook nu in de gaten hoe lang het duurt voordat gebruikers na het klikken op een bericht weer terug naar Facebook komen. Is dat snel, dan wordt het bericht als minder populair gemarkeerd door Facebook.

Daarnaast houdt Facebook nu meer rekening met de verhouding tussen het aantal keer dat een bericht is gelezen, en het aantal likes dat het krijgt. Zo wil de site zijn nieuwsoverzicht nuttiger en betrouwbaarder maken voor zijn gebruikers.

De wijzigingen zijn al doorgevoerd in het algoritme waarmee Facebook de indeling van het nieuwsoverzicht van gebruikers bepaalt.


Lees meer over:

Facebook

Aanbevolen artikelen