'Tientallen overheden kochten private spionagesoftware'

Tientallen nationale overheden zouden de afgelopen jaren speciale software van private bedrijven hebben aangeschaft waarmee de locatie van burgers bepaald kan worden.

Dit meldt The Washington Post, dat enkele marketingdocumenten heeft ingezien en medewerkers sprak van bedrijven die zulke software aanbieden.

De documenten zouden direct aan overheidsinstanties worden aangeboden en verder niet inzichtelijk zijn voor pers of publiek, om zo de precieze toedracht van de gepromote software geheim te houden.  

Het gaat volgens de krant om technologie waarbij met behulp van een telefoonnummer kan worden bepaald waar de eigenaar van dat nummer zich ongeveer bevindt. 

Het zou hierdoor mogelijk zijn om de locatie van een persoon tot op enkele honderden meters te bepalen in een stedelijk gebied en tot op een aantal kilometer in landelijke omgevingen.

Slecht beveiligd

De software buit hiervoor het SS7-protocol uit waar telecomproviders wereldwijd gebruik van maken om telefoongesprekken op te zetten. De makers van de technologie kunnen hiermee de locatie opvragen van de zendmast waar de telefoon van het doelwit het laatst verbinding mee heeft gemaakt.

Providers zouden dit soort verzoeken wel kunnen blokkeren, maar dit gebeurt zelden volgens experts die The Washington Post gesproken heeft. Ook zou het SS7-protocol volgens hen slecht beveiligd zijn, omdat de standaard sinds zijn introductie in 1980 zwaar verouderd is.

Bekijk al het nieuws rondom de wereldwijde spionage

Lees meer over:
Tip de redactie