Het aantal internetaansluitingen via glasvezel in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,4 procent gegroeid. Glasvezel maakt nu voor 10 procent deel uit van het totaal aantal verbindingen van breedbandinternet. 

Dat stelt onderzoeksbureau Telecompaper maandag.

Het totaal aantal breedbandverbindingen (DSL, kabel en glasvezel) groeide in het tweede kwartaal met 0,5 procent tot 6,83 miljoen. De totale groei zwakte licht af ten opzichte van een kwartaal eerder, toen het aantal breedbandaansluitingen met 0,6 procent steeg.

Het merendeel van breedbandinternet is kabel met 3,17 miljoen aansluitingen, dat een groei realiseerde van 1,1 procent. De meestal tragere DSL-verbindingen (internet via de telefoonlijn) daalden met 0,9 procent naar 2,98 miljoen.

Omzet

KPN zag zijn marktaandeel licht krimpen naar 39,9 procent. Ziggo heeft 28 procent van de klanten, terwijl UPC 16,1 procent van de markt bedient.

De breedbandsector maakte een omzet van 517 miljoen euro in het tweede kwartaal. Dat is 1,2 procent meer dan een jaar eerder. Telecompaper verwacht dat de omzet tot 2018 jaarlijks zal blijven stijgen met bijna 2 procent.