Huawei ziet geen toekomst in Tizen en Windows Phone

Huawei ziet geen toekomst in Tizen en Windows Phone, maar had als smartphonemaker liever meer keuzes gehad dan alleen Android.

Dat vertelt Richard Yu, hoofd van de consumentenafdeling, in een interview met the Wall Street Journal.

Samsung en Intel werken samen aan Tizen, een nieuw besturingssysteem voor onder meer smartphones, tablets, maar ook camera's en huishoudelijke producten. De lancering van Tizen-telefoons wordt echter constant uitgesteld.

"We hebben geen plannen Tizen te gaan gebruiken", laat Yu weten. "Sommige providers proberen ons te stimuleren Tizen-telefoons te maken, maar tegen hen zeg ik nee. In het verleden hebben we naar Tizen gekeken, maar we hebben niet het idee dat het succesvol kan zijn.

Windows Phone

"Zelfs voor Windows Phone wordt het moeilijk succesvol te zijn", gaat Yu verder. "Het is eenvoudig een nieuw besturingssysteem te ontwerpen, maar het probleem is het bouwen van een ecosysteem rond de software."

Huawei heeft in het verleden wel smartphones met Windows Phones gemaakt, maar volgens Yu is het moeilijk klanten te overtuigen Windows Phones te kopen. "Het was voor ons niet winstgevend. We verloren twee jaar geld op die telefoons."

Huawei maakt zich wel zorgen dat Android de enige optie is. "Maar we hebben geen keuze en we hebben een goede band met Google."

Begin

Huawei is volgens Yu ooit begonnen telefoons te maken omdat providers daarom vroegen. Het Chinese Huawei levert wereldwijd netwerkinfrastructuur aan providers, waaronder KPN in Nederland. Het heeft daarom goede banden met deze telecomaanbieders.

"Tien tot twaalf jaar geleden begonnen providers met het uitrollen van 3G, maar 3G-telefoons waren nog erg duur en providers vroegen ons om toestellen te maken." Het bedrijf besloot vervolgens zogeheten white-label telefoons te maken die onder de naam van de provider werden verkocht.

"Nadat Apple de iPhone lanceerde, vroegen providers ons om smartphones voor hen te gaan maken. Onze producten waren van goede kwaliteit, maar als white-label aanbieder moesten we concurreren met andere white-label smartphones die veel goedkoper en slechter waren. Het was niet goed voor ons. Geen merk, geen waarde. Daarom begonnen we ons eigen merk te gebruiken."

Ascend P7: Huawei timmert aan de weg (review)

Hoe-ah-wie? Alles over de Chinese smartphonefabrikant Huawei

Lees meer over:
Tip de redactie