Er zijn dit jaar bijna 19.000 actieve verschillende Android-apparaten actief. Dat zijn er zo'n zevenduizend meer dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van OpenSignal, een bedrijf dat informatie over dekking en ontvangst van mobiele netwerken meet door bij 682.000 gebruikers te crowdsourcen.

Tot en met augustus waren er 18.796 verschillende Android-apparaten actief. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 'slechts' 11.868.

Samsung is goed voor 43 procent van de 19.000 apparaten. De Galaxy S III is het meest voorkomende toestel, gevolgd door de S4. Het is wel zo dat er verschillende varianten van bijvoorbeeld de Galaxy S4 zijn. Zo hebben veel telefoons verschillende versies voor diverse netwerken of worden bepaalde varianten uitgerust met andere specificaties.

Android-verdeling

De meest gebruikte versie van Android blijkt op dit moment op het laagste percentage ooit te staan. In het verleden was de grootste Android-versie goed voor 40 tot 65 procent van alle toestellen. Nu is de Android-markt meer verdeeld en is de grootste Android-versie minder populair.

Het maakt nog wel uit of je Jelly Bean, de Android-versie die bestaat uit Android 4.1, 4.2 en 4.3 als één variant telt of als drie. Bij beide rekenmethodes is het echter zo dat de pieken wat minder hoog worden en de dalen wat dieper.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van OpenSignal. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Later dit jaar wordt een nieuwe Android-versie verwacht met de tijdelijke naam Android L. Het is de grootste uiterlijke verandering van het besturingssysteem in jaren. Android L is voorlopig alleen nog verkrijgbaar voor app-ontwikkelaars.

Bekijk onze preview, screenshots en gifjes van Android L

Wat is er nieuw in Android L?

Dit zijn de populairste Android-telefoons