De US Copyright Office verleent geen auteursrecht aan werken geproduceerd door dieren, waaronder de inmiddels beroemde selfie van een aap.

Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige richtlijnen die de Amerikaanse instantie onlangs publiceerde. Het bijgewerkte document telt ruim twaalfhonderd pagina's.

Hierin wordt expliciet het voorbeeld genoemd van een aap die een foto maakt, een verwijzing naar het conflict tussen Wikipedia en fotograaf David Slater. 

Slater sleepte Wikipedia begin augustus voor de rechter. Hij claimt het auteursrecht te hebben op alle foto's die de aap in kwestie in 2011 maakte met zijn fotocamera. 

Wikipedia-eigenaar Wikimedia is echter van mening dat er geen auteursrecht op rust omdat dieren hier niet over beschikken. De organisatie weigert daarom om de foto's uit zijn rechtenvrije fotodatabase Wikimedia Commons te verwijderen. 

Ook geen goden

De US Copyright Office schrijft nu voor dat in zulke gevallen inderdaad geen auteursrecht verleend wordt. De foto van de aap voldoet niet aan een van de voorwaarden voor het verlenen van auteursrecht, namelijk dat het een creatie van een mens betreft.

Werken gemaakt door dieren, planten, de natuur en goddelijke of bovennatuurlijke wezens, zijn om diezelfde reden uitgesloten. De richtlijnen zijn nog niet definitief, maar gaan volgens de planning in december van dit jaar van kracht.

Dit wil nog niet zeggen dat de rechter automatisch in het voordeel van Wikimedia beslist. In het Verenigd Koninkrijk is het mogelijk om een auteursrecht te claimen op "de intellectuele creatie", zo schrijft The Telegraph. Slater zou dan hard moeten maken dat hij het idee van een aap die selfies maakt, heeft bedacht.