Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam eiste donderdag tijdens de rechtszaak tegen een 19-jarige hacker uit Rotterdam 137 dagen cel.

Dat is wat hij inmiddels in voorarrest heeft vastgezeten. De jongeman hackte tussen 2010 en 2013 ruim tweeduizend computers en downloadde ruim 40 miljoen afbeeldingen en video´s.

De verdachte begluurde volgens de officier van justitie niet alleen veel willekeurige slachtoffers, hij bracht ze ook bewust schade toe door hun bestanden te wissen of te verspreiden.

Op een deel van die beelden staan tieners in seksuele poses. Om die reden wordt de verdachte ook bezit en verspreiding van kinderpornografisch materiaal ten laste gelegd.

De jongeman zou ook de uitgelekte vwo-eindexamens Frans via een gehackte computer online hebben gezet. Daardoor werd de eigenaar van die computer ten onrechte beschuldigd. Op een andere computer werden bijvoorbeeld schoolbestanden gewijzigd en een scriptie verwijderd.

Emotie

Deskundigen adviseerden dat de jongen niet naar een kliniek hoeft, maar dat het wel verstandig is hem te laten behandelen. Het OM wil dat daar zo snel mogelijk mee wordt begonnen.

Tijdens een eerdere zogeheten pro-formazitting gaf de hacker toe dat hij hulp nodig heeft, want het hacken deed hij vooral om de spanning bij hem weg te nemen. ''Ik handel uit emotie, maar ik wil een persoon van verstand en logica zijn. Dus ik heb hulp nodig'', vertelde hij. De gevangenis noemde hij toen een omgeving waar je alleen maar wordt gemotiveerd om door te gaan met je daden.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden