De zelfrijdende auto die Google ontwikkelt is geprogrammeerd om in bepaalde situaties de snelheidslimiet te overtreden.

Dat laat Dmitri Dolgov, hoofdontwikkelaar van het project bij Google, weten aan Reuters.

De zoekgigant werkt sinds 2009 aan zelfrijdende auto's en test ze sinds 2010 ook op de openbare weg in de Verenigde Staten. Tot nu toe hebben er geen ongelukken plaats gevonden.

Google ontdekte echter dat het in sommige gevallen veiliger is om met het verkeer mee te rijden dan altijd maar op de maximumsnelheid te blijven hangen. De zelfrijdende auto is daarom zo geprogrammeerd dat hij maximaal 10 mijl per uur (ruim 16 kilometer per uur) te hard kan als dat veiliger is.

Als al het andere verkeer harder rijdt, gaat de zelfrijdende auto van Google dus mee. Of de gebruiker deze functionaliteit uiteindelijk zelf aan of uit kan zetten is niet bekend.

Verdienmodel

Het project startte binnen Google bij de geheimzinnige afdeling Google X waar vergezochte producten en diensten worden ontwikkeld die niet direct nut of een verdienmodel hebben. Volgens Dolgov zal het verdienmodel van de zelfrijdende auto vanzelf komen als de technologie geperfectioneerd is.

Het bedrijf maakte in mei bekend daadwerkelijk zelf zelfrijdende auto's op de markt te gaan brengen. Het liet toen een video van een prototype zien zonder stuur en pedalen. Dat voertuig kan echter slechts 40 kilometer per uur.

De eerste volledig zelfrijdende auto's worden in 2020 verwacht. De Nederlandse politiek bekijkt momenteel of er een wetswijziging nodig is om zelfrijdende auto's op de weg toe te staan. Daardoor zou testen ook makkelijker worden. 

Wat mogen we over zes jaar van zelfrijdende auto's verwachten?

Bekijk vier andere bizarre projecten die Google ontwikkelt