Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Alabama hebben een verificatiemethode ontwikkeld die niet alleen veiliger, maar ook leuker moet zijn.

Captcha's zijn tests die moeten bepalen of de gebruiker een mens is of een computerscript van bijvoorbeeld een spammer. Bij traditionele captcha's moeten gebruikers een vrij slecht leesbaar woord overtypen in een tekstvak.

Internetcriminelen betalen echter tegenwoordig mensen om captcha's voor hen op te lossen, zogenoemde relay-aanvallen. Er moeten dus nieuwe, veiligere methodes worden ontwikkeld om kwaadwilllende internetgebruikers van de normale internetsurfers te onderscheiden.

De wetenschappers uit Alabama denken met hun nieuwe methode twee vliegen in één klap te slaan: de test zou niet alleen veiliger zijn, maar ook leuker. De captcha van het onderzoeksteam is een klein spelletje waarbij bewegende objecten naar een bepaalde plaats moeten worden gesleept. Zo moet er bijvoorbeeld een boot worden geparkeerd of een dier worden gevoerd.

De nieuwe captcha moet daardoor beter werken tegen relay-aanvallen. Op het moment dat de informatie wordt doorgegeven naar de hackers bevindt het object zich namelijk alweer ergens anders.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden