De inmiddels gestaakte usenetsite News-Service Europe maakte toch geen inbreuk op auteursrechten, en hoeft materiaal van gebruikers niet vooraf te filteren.

Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam in een tussenarrest nadat usenetprovider News-Service Europe in 2011 een zaak van stichting Brein verloor. Dat meldt News-Service Europe.

Brein eiste in 2011 dat de usenetsite al het materiaal dat gebruikers zouden uploaden vooraf zou controleren op auteursrechtenschending. De rechter stemde daar toen mee in, News-Service Europe staakte zijn usenet-werkzaamheden.

Aansprakelijkheid

Wel ging News-Service Europe in hoger beroep, waarbij het zich beriep op artikel 196c in het Burgerlijk Wetboek. Dat artikel stelt dat een dienstverlener die informatie doorgeeft, zoals News-Service Europe, onder bepaalde voorwaarden niet aansprakelijk is voor de doorgegeven informatie.

Vandaag stelde het het gerechtshof de voormalig usenetprovider in het gelijk. Mogelijk stelt de zaak daarmee een precedent, waarop andere usenetproviders zich kunnen beroepen.

Offline halen

In het tussenarrest van het gerechtshof staat daarnaast ook dat hoewel News-Service Europe materiaal van gebruikers niet vooraf hoeft te filteren, het materiaal dat auteursrechten schendt wel offline moet halen.

Bij zo'n zogenoemde notice en takedown-procedure moet een usenetsite een bestand in geval van auteursrechtenschending na een klacht van een organisatie als Brein offline halen. De usenetsite moet in zo'n geval aan minstens zoveel van die verzoeken kunnen voldoen, als dat gebruikers nieuw materiaal kan uploaden. Zo niet, dan zou die procedure door een te grote aanwas van nieuw materiaal ineffectief zijn.

Downloadverbod

News-Service Europe hanteerde al zo'n procedure voor het offline halen van materiaal dat auteursrechten schendt. Omdat het een tussenarrest betreft, moet stichting Brein nog aanvullende informatie in de zaak presenteren. Daarop zal het gerechtshof bepalen of er meer eisen aan de notice en takedown-procedure gesteld mogen worden. Daarna kunnen beide partijen nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Sinds april van dit jaar geldt er in Nederland een downloadverbod. Dat verbod regelt dat zowel het aanbieden als downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron verboden is. Het verbod werd na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie ingevoerd, de Tweede Kamer moet nog altijd over die plotselinge invoering debatteren.

Wat verandert er door het downloadverbod en hoe wordt er gestraft?

Hoeveel sites haalde stichting Brein vorig jaar uit de lucht?