Facebook doet een test waarbij het laat zien of gedeelde nieuwsberichten satire zijn. Lezers zouden dat onderscheid zelf vaak niet kunnen maken.

Dat meldt Ars Technica, dat van Facebook een bevestiging kreeg dat het inderdaad om een test gaat.

Bij die test zet Facebook het label [Satire] voor berichten van onder meer The Onion. Die populaire Amerikaanse satire-site plaatst enkel verzonnen nieuwsberichten die vaak op een satirische manier inspelen op de actualiteit. In Nederland is het vergelijkbare De Speld populair.

Berichten van dergelijke sites worden regelmatig via Facebook gedeeld. Gebruikers van Facebook zouden volgende de site een duidelijker onderscheid willen tussen echte nieuwsberichten, en satirisch bedoelde artikelen.

Tijdens de test van Facebook wordt het satire-label in eerste instantie alleen gebruikt in het overzicht met gerelateerde berichten. Dat krijgen gebruikers te zien wanneer ze hebben geklikt op een echt of satirisch bericht.

Omdat zulke berichten in dat overzicht door elkaar staan, zou verduidelijking volgens Facebook mogelijk kunnen helpen. Of Facebook de wijziging grootschalig gaat doorvoeren, moet nog blijken.

Bekijk hoe Facebook zich in zijn tienjarig bestaan heeft ontwikkeld