Google heeft het team achter stedengids-app Jetpac overgenomen. Jetpac kan foto’s herkennen en bouwt zo automatisch stedengidsen uit Instagram-foto’s.

De apps van Jetpac waren er alleen voor iOS, en worden vanaf 15 september niet meer ondersteund. Dat laat Jetpac weten op zijn site, waar het ook de overname van Google bekend maakt.

Jetpac heeft in totaal drie apps, die allemaal gebruik maken van software die mensen en objecten op foto’s kan herkennen. Die software werkt volgens de makers zo nauwkeurig dat het kan herkennen of mensen op foto’s toeristen zijn, of een café toegankelijk is voor honden en of het een dure plek is. Op die manier werden automatisch stedengidsen gemaakt van onder meer Instagram-foto's.

Zelflerend

Jetpac gebruikte daarbij een zogenoemd neuraal netwerk, wat software in zekere zin zelflerend maakt. Op die manier wilde Jetpac een dienst maken die op termijn helemaal zelfstandig alles op een foto zou kunnen ‘taggen’.

Google heeft niet bekend gemaakt waar het de expertise van het Jetpac-team voor gaat gebruiken. Wel gaan er geruchten dat Google zijn fotodienst wil losweken van sociaal netwerk Google+, en prominenter wil aanprijzen. Die dienst heeft nu al enkele mogelijkheden om foto’s automatisch te rangschikken en taggen.

De opvallendste overnames van Google