Android en iOS zijn de enige twee mobiele besturingssystemen die blijven groeien. Samen zijn Android en iOS goed voor 96,4 procent van de smartphonemarkt.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau IDC over het tweede kwartaal van dit jaar. Ook zijn er voor het eerst in één kwartaal meer dan 300 miljoen smartphones verscheept.

In totaal hebben fabrikanten 301,3 miljoen smartphones verscheept. Dat is een stijging van 25,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013, waarin 240,5 miljoen smartphones werden verscheept.

Android is in het tweede kwartaal van 2014 goed voor 84,7 procent van de smartphonemarkt. Op de tweede plaats volgt iOS met 11,7 procent, waarna Windows Phone met 2,5 procent de top drie afsluit. 

Android en iOS

Het aantal verscheepte Android-toestellen groeide ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 33,3 procent naar 255,3 miljoen smartphones. Volgens IDC is deze stijging te danken aan goedkope Android-smartphones die erg populair zijn in opkomende markten.

Ondanks dat Apple afgelopen kwartaal met 35,2 miljoen smartphones meer toestellen verkocht dan een jaar geleden, zakte het marktaandeel van de iPhone van 13 naar 11,7 procent. Dit komt enkel door de stijging van het totaal aantal verscheepte smartphones.

Blackberry

Op de vierde en vijfde plek staan respectievelijk alle andere mobiele besturingssystemen en Blackberry, die goed zijn voor 0,6 en 0,5 procent van de smartphonemarkt. Onder alle andere mobiele besturingssystemen vallen bijvoorbeeld Samsungs Tizen, Firefox OS of Ubuntu.

Wat is er nieuw in Android L?

Wat is er nieuw in iOS 8?