Wetenschappers hebben een supercondensator, een alternatief voor traditionele batterijen, ontwikkeld op basis van hennepvezels.

De wetenschappers presenteren hun onderzoek bij een congres van de American Chemical Society.

In consumentenelektronica worden vaak lithium-ion-accu's gebruikt. Supercondensatoren hebben echter als voordeel dat ze veel sneller kunnen worden opgeladen, doorgaans in minder dan een minuut.

Om de supercondensator te ontwikkelen, gebruiken de wetenschappers hennepvezels om grafeenachtige nanodeeltjes te maken. 

Normaliter worden supercondensatoren van grafeen gemaakt. Grafeen wordt geproduceerd door een laagje van grafiet te scheiden, wat een vrij moeilijk proces is.

Goedkoper

Door de hennepvezels via een speciaal proces te verhitten konden supercondensatoren worden gemaakt die net zo krachtig of zelfs krachtiger zijn dan supercondensatoren van grafeen.

Het gebruik van hennepvezels is tevens een stuk goedkoper dan het maken van supercondensatoren op basis van grafeen. Ook de productie van deze hennepsupercondensator zou gemakkelijker zijn.

Hennep

De onderzoekers gebruiken een industriële hennepsoort met zo weinig mogelijk thc. Deze hennepsoort wordt normaliter gebruikt voor het produceren van wax, touw en papier.

Volgens de onderzoekers gaat hennep een grote rol spelen in de nieuwe accutechnologie, maar is hun hennepsupercondensator nog in een te vroeg stadium om daadwerkelijk in de praktijk te gebruiken.

Waarom moeten we smartphones nog steeds zo vaak opladen?

Hoe grafeen internet honderd keer sneller kan maken