Klokkenluider Edward Snowden heeft hints achtergelaten voor de NSA zodat ze precies zouden weten wat voor informatie hij meegenomen heeft en kan lekken.

Dat vertelt Snowden in een interview met Wired. Volgens de klokkenluider heeft de NSA zijn "digitale broodkruimels" nog niet gevonden.

Snowden wist toen hij bij de NSA werkte een onbekend aantal documenten te bekijken en kopiëren. Een deel van deze documenten is openbaar gemaakt via onder meer journalist Glenn Greenwald van the Guardian. De onthullingen zorgden voor ophef over de omvang van de spionage door de Amerikaanse geheime dienst.

De sporen die Snowden achterliet op het netwerk van de NSA waren bedoeld om ervoor te zorgen dat hij als klokkenluider en niet als spion werd gezien. Bovendien wilde hij naar eigen zeggen de NSA de kans geven om de nationale veiligheid te beschermen door codenamen en plannen te wijzigen voordat de informatie gelekt zou worden.

Eerder vertelde Snowden al dat hij duidelijk had gemaakt dat hij de persoon was die de documenten ingezien heeft zodat zijn collega's niet verdacht zouden worden.

1,7 miljoen

Hoeveel documenten Snowden in handen heeft, wil hij nog steeds niet zeggen. De NSA had het eerst over 50.000 tot 200.000 documenten, maar stelde later dat het er misschien wel 1,7 miljoen konden zijn. Volgens Snowden zijn het er in ieder geval veel minder dan 1,7 miljoen.

Volgens de 31-jarige Amerikaan bewijzen de uitspraken dat de NSA zijn hints nog niet gevonden heeft. Of dat zijn voormalig werkgever bewust overdrijft om hem negatief in het nieuws te brengen.

'Incapabel'

"Ik had verwacht dat ze het moeilijk zouden hebben, maar ik had niet verwacht dat ze helemaal incapabel zouden zijn", aldus Snowden.

Hij stelt dat hij door het overdreven aantal documenten dat gecommuniceerd wordt door de NSA het ergste denkt: "Ik denk dat er ergens in het netwerk van de NSA een 'smoking gun' zit dat ze definitief de nek om zou draaien."

"Het feit dat ze niet weten wat ik heb meegenomen en dat ze deze belachelijke aantallen blijven rondstrooien, suggereert dat ze ergens iets hebben gezien waarvan ze dachten 'holy shit' en dat ze denken dat die informatie in mijn handen is."

Rusland

Een woordvoerder van de NSA laat in een reactie aan Wired weten: "Als meneer Snowden zijn activiteiten wil bespreken, moet hij dat doen met het Openbaar Ministerie. Hij moet terug naar de Verenigde Staten komen om de aanklacht tegen hem onder ogen te komen."

Snowden verblijft momenteel in Rusland, waar hij ten minste nog drie jaar mag blijven. De VS heeft zijn paspoort ingetrokken zodat reizen naar een ander land lastig is. De Russische overheid weigert de klokkenluider overigens uit te leveren. 

Wat zijn de gevolgen van het lekken voor het privéleven van Glenn Greenwald?