Een Amerikaan die in 2000 aangeklaagd werd op verdenking van kindermisbruik is veertien jaar later alsnog opgepakt dankzij gezichtsherkenningstechnieken.

Dit meldt de FBI op zijn website. Het gaat om de 47-jarige Amerikaan Neil Stammer. Hij werd in 1999 gearresteerd op verdenking van kindermisbruik en kidnapping, maar kort daarna op borgtocht vrijgelaten. Stammer sloeg vervolgens op de vlucht en wist veertien jaar onder de radar van de Amerikaanse politie te blijven.

Volgens de FBI kwam de instantie hem weer op het spoor dankzij de inzet van gezichtsherkenningstechnologie die de Amerikaanse overheid gebruikt om geldigheid van Amerikaanse reisdocumenten te controleren.

Een medewerker van de Diplomatic Security Service besloot de techniek te gebruiken op uitstaande opsporingsberichten van de FBI, waaronder die voor Stammer. 

Zijn foto kwam vervolgens naar voren als toebehorend aan Kevin Hodges, een naam die Stammer al jaren gebruikte in combinatie met een vals paspoort. Stammer werd opgepakt in Nepal, waar hij al jaren woonde en onder meer Engelse les gaf aan studenten. 

Stammer is inmiddels uitgeleverd aan de Verenigde Staten en overgedragen aan de lokale politie om alsnog voor de rechter te verschijnen.