De wetenschappers die Siri hebben ontwikkeld, werken nu aan een digitale assistent die kan luisteren als een mens, en veel ingewikkeldere vragen kan beantwoorden.

Op die manier onderscheidt Viv, zoals de assistent heet, zich van huidige opties als Siri, Google Now en Cortana, meldt Wired.

Huidige spraakgestuurde digitale assistenten werken veruit het best wanneer de gebruiker een doelgerichte opdracht of vraag kort en duidelijk stelt. Viv werkt anders, en analyseert vragen en opdrachten op zelfstandige naamwoorden.

Wijn kopen

In het artikel van Wired wordt de volgende zin gebruikt: "Ik ben op weg naar het huis van mijn broer, ik moet nog wat goedkope wijn ophalen die goed bij lasagne past."

Bestaande digitale assistenten zouden wel herkennen dat de gebruiker op zoek is naar wijn, en daarom de dichtstbijzijnde slijterijen in kaart brengen. Maar de zin zo interpreteren dat ook een wijnsoort wordt aangeraden, bij een slijterij op weg naar de broer, kunnen huidige assistenten niet.

Zinnen analyseren

Viv begrijpt echter dat lasagne eten is, de broer een persoon en zijn huis een adres. Zo zou Viv de vraag in al zijn facetten kunnen beantwoorden, door een boel verschillende bronnen aan te spreken.

Viv zou via een recepten-site de ingrediënten van lasagne achterhalen, uitzoeken welke wijn daar bij past en via een navigatie-site of app uitzoeken waar die op weg naar het huis van de broer te koop is.

Bovendien zou Viv actief van zijn gebruiker leren. Dat zou moeten leiden tot een digitale assistent die begrijpt wat de gebruiker wil, en aan een half woord genoeg heeft.

Stevige concurrentie

Ondanks die geavanceerde mogelijkheden zou Viv erg snel in het gebruik zijn. Het analyseren, interpreteren en beantwoorden van van de lasagne-vraag duurt volgens de ontwikkelaars ééntwintigste seconde.

Op welke manier Viv uiteindelijk geïmplementeerd wordt, is nog onbekend. Het zal de strijd aan moeten met spraakgestuurde digitale assistenten Siri, Google Now en Cortana, die standaard al op iOS, Android en Windows Phone staan geïnstalleerd.

Waar die assistenten nu misschien nog niet zo geavanceerd zijn als Viv belooft te worden, zijn ze ook constant in ontwikkeling. Zo werken Google Now en Cortana al op basis van een zogenoemd artificial neural network.

Brein nabootsen

Zo'n netwerk probeert de lerende functies van het brein digitaal na te bootsen, waardoor een digitale assistent zelfstandig nieuwe dingen kan leren. Apple zou voor Siri ook zo'n netwerk aan het ontwikkelen zijn. Siri werd in 2010 door Apple gekocht van het bedrijf SRI International, waar enkele van de oprichters van Viv destijds ook werkten.

Siri werkt op haar beurt weer deels op basis van technolgie van Nuance. Dat bedrijf is de grootste speler wat betreft spraakbesturing, en biedt zijn techniek aan in alles van autot's tot tv's. Ook Nuance werkt aan zo'n artificial neural network.

Hoe spraakbesturing de wereld verovert

'Apple werkt aan verbeterde, zelflerende Siri'