De usb-stekker wordt de komende jaren kleiner en heeft aan beide kanten dezelfde stekker, die geen boven en onder meer heeft.

De nieuwe standaard, type C, werd eind 2013 aangekondigd. Nu zijn de officiële specificaties van de standaard gepubliceerd door de organisatie achter usb, is te lezen op Reddit.

Bij de nieuwe standaard is er nog maar één type stekker nodig, van hetzelfde formaat als huidige micro-usb-stekkers. Daarom worden usb-porten in apparaten als laptops in de toekomst een stuk kleiner. Bovendien heeft de nieuwe stekker geen boven- en onderkant meer, waardoor de stekker blindelings in apparaten kan worden gestoken.

Nieuwe snoeren​

De nieuwe usb-standaard kan niet met huidige ingangen en snoeren worden gebruikt. Vermoedelijk zullen adapters worden uitgebracht om de overschakeling te overbruggen, en hebben consumenten op termijn nieuwe snoeren nodig.

Wanneer de eerste apparaten met de nieuwe standaard op de markt komen, is niet duidelijk. Dankzij de definitieve specificaties is de weg nu vrij voor fabrikanten om het nieuwe usb in hun apparaten te ondersteunen.

Zo ziet de nieuwe usb-standaard eruit

Lees ons interview met de uitvinder van de usb-stick